7 Haziran 2008 Cumartesi

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ’NİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

1- Kira aktinin 6570 sayılı yasaya göre yapılmış olması
2- Taahhütnameyi mutlaka kira akdi tamamlanıp, iradelerin karşılıklı olarak kabul edilip, kira aktinin imzalanmasından sonra verilmiş olması gerekir. “İlk kira sözleşmesine konan tahliye taahhüdünün geçersiz olduğunu” yargıtay kabul etmiştir. Tahliye taahhütnamesi kira aktinden ayrı bir kağıda yazılmış ancak sözleşme ile aynı tarihi taşıyor ise de geçersizdir.
3- Taahhütnamenin mutlaka yazılı olarak verilmiş olması gerekir. Uygulamada icra safhasında imza ikrarı olduğundan ve imza ikrarı hadisesi icra tetkik merciinde incelenmeyip sulh hukuk mahkemesi huzurlarında incelendiğinden bu taahhütnamenin noter önünde verilmesi veya imzanın noterce onaylanması daha yararlıdır.
4- Verilen taahhüdün mutlaka tahliye taahhüdü olarak verilmesi gerekir. Şayet bir borç senedi, bir teminat veya bağış gibi tahliye taahhütnamesi dışında bir maksatla ve böyle bir taahhütnameyi kiralayan tarafından taahhüt senedi olarak doldurulmuş ise bu durum ( yani tahliye taahhütnamesi olmadığı, bağış, borç v.s. olduğu) kanıtlanmış ise böyle bir belge tahliye taahhütnamesi olarak kabul edilmez.

Hiç yorum yok: